Поставяне на временнa ограда

Изпълнение на монтаж на временна ограда

Смарт Метал Груп Ви представя изълнен проект за временна ограда.

 • Монтаж на временна ограда
 • Срок за изпълнение: 3 дни
 • Брой монтажисти: 4

Изпълнение

поцинкована арметурна мрежа

Арматурната мрежа и всичко за нея

Какво означава термина „арматура", видове и как да я използваме

поцинкована арметурна мрежа
Какво означава термина „арматура“?

     Това е работната част в общата система. Може да се използва при производство на строителни конструкции (например бетонни конструкции) или в технологичен аспект като тръбопроводи.

Чудите се, защо е нужно да се полага арматура в бетонна конструкция?                    

     Бетонът има отлична устойчивост на компресия, но е лесен за разбиване. Този недостатък се компенсира, чрез подсилване с различни материали, способни да запазят своята якост, дори при силни нива на натовареност. Ето защо арматурата е жизнено важна! Прогресивното развитие на индустрията за строителни материали разшири обхвата на арматурното предлагане. В допълнение към традиционната стомана, тя включва продукти, изработени от полимери, които са композитни армировки.

    Неспециалист не би се справил с ефективно решение за вида на арматурата и приложението и. Ние можем да Ви предложим подходящото решение за Вашият случай!

арматурна мрежа
Малко история за любознателните

     През 1862 година майстор в Англия построява къща, използваща технология за подсилване, но не патентова своята идея. През 1867 година са патентовани железни релси вмъкнати в глинена маса. С времето започва укрепване на сградните структури. Подсилването на различни структури продължава своето развитие над 150 години с проектирането на мостове, къщи, плочи, греди и други. В днешно време процесът продължава с нови съвременни дизайни, материали и характеристики. 

Как да използваме арматурна мрежа?

     Арматурните мрежи и арматурните скари имат широко приложение в строителството, при изливане на леки плочи, рампи, подложни бетони. Предлагат се с различни размери на телта,  листа и клетка. Задължителното използване на арматурна мрежа за постигане на здравина, придава  огромно значение върху нейното качество и изработка.

     Затова независимо дали строите домашен проект ( ремонт, реновация, строителство на къща) или планирате мащабен строителен проект, то задължително трябва да се обърнете към специалист!

Видове арматурна мрежа?

     Съществуват много видове, затова ще ги класифицираме според няколко признака.

 • В зависимост от приложението 
  • Зидария – използва се за армиране на зидария от блокове от пяна или тухли
  • Армировка за обща конструкция – използва се за основи и замазки
  • Пътна мрежа – тежки решетки, използвани при изграждането на пътища
  • Фасада – полимер или фибростъкло, използвани за направа на мазилка
 • В зависимост от диаметъра 
  • Лека арматурна мрежа – изработени са от стоманена тел с диаметър 3-5 мм или пръти от A3 6-10 мм армировка
  • Тежка арматурна мрежа – от арматурни пръти A3 12-40 мм. Тук се включва и подсилена армировка с диаметър 10 mm, строителна мрежа за армиране на конструкции, зидария и фасада, укрепваща мрежа от комбиниран тип.
 • Според параметъра 
  • Надлъжна 
  • Напречна 
  • Комбинирана
 • Според материала 
  • Метал – Могат да са без защитно покритие, поцинковано и полимерно покритие. Предимството е високата механична якост и устойчивостта на деформационни натоварвания, като недостатък е чувствителността към корозия.
  • Пластмаса – Това обикновено е предната мрежа. Предимството е минималното тегло, ниската цена, устойчивостта на химически вещества и корозия. Недостатъците са, че поради ограничената сила, не могат да се използват за подсилване на блокове от пяна, от зидария или основи от бетон.
  • Фибростъкло – съчетава предимствата на пластмасовите и металните аналози – якост, устойчивост на корозия и ниско тегло. Продуктите от стъклопласт имат минимална топлинна проводимост.
 • Според размера на клетката 
  • Правоъгълна 
  • Квадратна 
  • Каре

     Тези параметри се посочват след диаметъра на арматурните пръти. Дължината и ширината на съответните арматурни мрежи също са от значение, като за повечето е около 5х2.15м. Най-важен показател за издръжливостта на мрежата е дебелината (диаметърът) на телта. Той може да варира от Ø4 до Ø10. Площта на листа от арматурна мрежа се среща в много варианти, но най-често са 4х2м., 5х2м. или 6х2м. Размерът на клетката също е от значение, тъй като колкото по-малък е той, толкова повече материал е нужен за производството. А това съответно влияе и върху цената.

Диаметър

Размер квадрат

Размер скара

Квадратура

Ф4 мм

20х20 см

4х2 м

8 кв.м.

Ф5 мм

20х20 см

4х2 м

8 кв.м.

Ф6 мм

20х20 см

4х2 м

8 кв.м.

Ф8 мм

15х15 см

4х2 м

8 кв.м.

Ф8 мм

20х20 см

4х2 м

8 кв.м.

Ф8 мм

20х20 см

6×2 м

8 кв.м.

Производство, доставка и цени на арматурни мрежи.
 • Арматурни мрежи и арматурни скари се произвеждат в гр.София в арматурна база на Околовръстен път на СмартМеталГруп.
 • Доставките се осъществяват на територията на цялата страна
 • Всички цени на арматурни мрежи и арматурни скари са конкурентни за пазара в България! Нашите консултанти ще Ви изготвят индивидуална оферта!

     SmartMetalGroup.com е дружество с над 10-годишен опит в търговията на арматурна мрежа. Фирмата предлага на своите клиенти изработка на арматурна мрежа с гарантирано качество и висок професионализъм. 

     За да гарантираме комфорта на нашите клиенти – в случай, че закупите продукт и той не Ви удовлетворява, ние ще го изработим отново или ще ви върнем парите!

Световен пазар на стомана – тенденции

Гори ли…, или не гори?!
Световен пазар на стомана – тенденции

от SMART METAL GROUP

Напоследък някой „гори“ и, уви, пазарът на стомана също се включва в този списък на „изгорелите“.
Влошаването на епидемиологичната ситуация принуди властите на много правителства да се върнат към политиката на covid ограничения, без значение какви евфемизми могат да бъдат маскирани. Ситуацията отпреди година се повтаря малко по-рано от миналогодишния график и при по-лоши условия. В много страни по света обаче няма радикално подобрение.
SMART METAL GROUP заема водеща позиция на пазара на метали и метални изделия в България. Ние внимателно следим и анализираме развитието на ситуацията в този пазарен сегмент. Вижте какви са тенденциите в настоящия материал.

Българските заводи

Свитото потребление в Европа покрай пандемията е основната причина за значителния спад, който отчитат и българските стоманопроизводители през второто тримесечие на тази година. С повече от 40% е намаляло производството на течна стомана и продукти в сравнение със същия период на 2019 г., показват данните на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ). Дори и в месеците до края на годината пазарът да се раздвижи, секторът със сигурност ще отчете значително по-слаби резултати за 2020 г. А това ще дойде на фона на понижено производство на стомана и през 2019 г.
Числата за производството в страната на практика не са изненада. Още в края на март единственият завод за течна стомана – “Стомана индъстри” в Перник, обяви, че свива производството и ще съкрати част от работниците. Решението е резултат от започналото още миналата година понижено търсене, съчетано със свръхкапацитет в световен план, както и от поскъпването на електроенергията в страната и високите цени на въглеродните емисии. Към това се добавят и ефектите от пандемията. Съгласно справка в АПИС до сега компанията е съкратила близо 300 души, като в момента там работят малко над 900 души.
Без промяна в персонала остава друг производител на стомана в България – “Промет стийл” край Бургас, който прави арматурно желязо и пръти. Там заети са около 480 души.
През 2019 г. и двете компании отчетоха двуцифрен спад на приходите, макар и след значителен ръст предходната година.
Данните на БАМИ показват, че общото производство на стомана в страната миналата година се е свило с около 15%, а продажбите на компаниите в България, в т.ч. “Стомана индъстри” Перник, „Промед“ Бургас, Smart Metal Group и др. на изделия от валцувани черни метали са намалели с 2,7 хил.т. спрямо 2020 г. за вътрешен пазар, а износът на тези продукти за страни от ЕС е спаднал с 2 хил.т.
Цифрите показват тенденция на свиване на пазара и са доказателство, че ситуацията е несигурна и следва общото състояние на пазара на метали в глобален мащаб.

Пазарът в Русия

Цените на изделията от стомана на вътрешния руски пазар се покачват с темпове от миналата година. И ако преди година външните сделки свириха първата цигулка, сега възходът е за домашния пазар. Износните паритети, особено в сектора на дългите продукти, останаха далеч по-ниски.
В Русия, точно както задръстванията в Москва преди началото на мащабното пътно строителство можеха да се случат в два през нощта, така и острия недостиг на арматура и горещовалцувана стомана на руския пазар се появи през втората половина на октомври. През месеца цените на фитингите скочиха с 20 000 рубли за тон и не бързат да спират.
Подобни сътресения на руския пазар са се случвали и преди. Причините за бума през октомври са намаляване на запасите по време на дългата рецесия, продължила от юли до септември, спада в търсенето на дистрибуторите, и не на последно място ограничено предлагане на първичния пазар в настоящия момент.
Но тази година имаше и други усилващи фактори под формата на съкращения на производството в заводите за желязо и стомана поради предварително планирани ремонти, както и проблеми с транспорта. Асоциацията на руската стомана, която се оплака на правителството, че железничарите забавят доставката на суровини и готови продукти, получи уверения от Руските железници, че проблемите са временни и ще бъдат разрешени. Но те дадоха своя принос за скока на цените на наемите.
Засега металургичните заводи не отчитат спад в търсенето. Напротив, според техни данни, отдаването под наем е много търсено както на вътрешния пазар, така и в чужбина. Затова очакванията са увеличението на фабричните цени през ноември да продължи и през декември. Така корекцията се отлага поне за януари.

Да, рано или късно всички подобни покачвания завършват със спадове, когато „изпреварващото” (противоположно на отложеното) търсене го няма, след като вълнението спре. Но тук е необходимо да се вземат предвид и външни фактори. Цената на продуктите от стомана в Русия често е значително по-висока от експортния паритет, но по-ниска много рядко. И ако котировките на световния пазар се покачат отново при настоящата ситуация, руските ще тръгнат след тях и това няма да доведе до нищо добро.

Световен пазар

По принцип има достатъчно причини за повишаването на световните цени на стоманените продукти. На първо място, това е увеличение на разходите на металургичните компании в региони като Европейския съюз, Турция и Индия. Природният газ в Европа поевтиня, когато руският президент предложи на Газпром да увеличи доставките в тази посока, след като напълни руските газови хранилища. Но сегашните цени са все още 3-4 пъти по-високи, отколкото през първата половина на годината. А тарифите за електроенергия за европейските предприятия могат да излязат от мащаба за 150 евро за MWh. Не напразно британската компания Liberty Steel, която пусна мини-завода в Ротерхам след няколко месеца престой, веднага го прехвърли да работи само през нощната смяна, когато токът е по-евтин.
Металният скрап поскъпва през четвъртото тримесечие. Просто не е достатъчен и не може да се направите нищо, което да промени този факт към момента. Световната автомобилна индустрия тази година се забави рязко поради липсата на полупроводникови чипове и всяка кола е не само около един тон различни стоманени продукти, но и три, четири центнера лесно смилаеми … това е, разбира се, рециклируем скрап от металообработващи отпадъци. Освен това ограниченията на коронавируса имаха отрицателно въздействие върху събирането на скрап, а транспортната криза, която изглежда е глобален проблем, предизвика смущения в доставката.
Първата причина за увеличението на цените на продуктите от стомана на световния пазар в края на октомври е, че свръхтърсенето на отдаване под наем, характерно за края на миналата година и първата половина на тази година, беше заменено от тежка апатия. Така дори в САЩ покупките на стоки за дълготрайна употреба през третото тримесечие намаляха с 26% спрямо същия период на 2020 г., докато БВП на САЩ нарасна само с 2% на годишна база.
Турските металургични компании, които надуха цените на арматурните пръти през октомври, в края на месеца бяха принудени да признаят загуба и отчетоха корекция надолу в размер на 10-20 долара за тон, а фабриките, въпреки рязкото увеличение на разходите за електроенергия и природен газ, не успяха да повишат котировките за дълги продукти поради слабостта на регионалния строителен сектор.
Вторият негативен фактор е Китай. Правителството на страната с помощта на мерки за административно регулиране постигна спад на вътрешните цени на енергийните въглища почти наполовина спрямо пика в средата на октомври, а до средата на следващата година възнамерява да ги понижи почти наполовина. Но основният проблем на Китай не се крие във високата цена на въглищата или електроенергията – поради централизирания контрол върху цените това просто не се случва, а във физическия им недостиг.

Снимка сп.Forbs

Китайските компании трябва да работят за увеличаване на производството на въглища, което, между другото, е в противоречие с изявленията на властите за необходимостта от намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Този процес не е нито лесен, нито бърз. Ето защо, според местни експерти, балансът на китайския енергиен пазар ще бъде постигнат за няколко месеца чрез ограничаване на доставката на електроенергия на индустриалните потребители.
Поради тази причина търсенето на продукти от стоманаи в страната е ниско. Паднаха и цените за тях – въпреки големите производствени ограничения в края на октомври, те достигнаха до най-ниското ниво от юни тази година. В същото време китайските компании спряха да купуват заготовки в чужбина, тъй като можеха да платят за тях не повече от 650 долара за тон CFR, въпреки че в средата на октомври сключиха сделки в размер на 710-720 долара за тон.
Като следствие от ситуацията поевтиняването на продуктите от стомана в Китай свали цените в Азия. А в други региони потребителите бяха много внимателни и временно спряха покупките, докато ситуацията не се изясни. Следователно в началото на ноември експортните котировки за заготовки и плоски продукти ще падат.
Тук обаче има още един важен аспект. Основната причина за възстановяването, което започна в края на миналата година, беше насищането на икономиките на западните страни и Китай с пари в особено големи размери. Те породиха същия прилив на търсенето от миналата година, с което производителите не можаха да се справят. Сега всички тези пазари притиснати от инфлацията, достигнала най-високите си нива в Европа и Съединените щати от 80-те години на миналия век, поставят тривиален въпрос на правителствата си: какво да предприемат?
Един от индикаторите за посоката на паричната политика може да бъде цената на петрола. В края на октомври той леко се понижи, но ако се покачи отново, до $90 или дори $100 за барел, това ще е сигнал, че някой отново е добавил свежи пари към международните финансови канали. Тогава отново всичко ще продължи да поскъпва, включително продуктите от стомана.

Като цяло ситуацията отново е несигурна и може да се промени бързо. Ето защо трябва внимателно да се следият събитията и внимателно „да се помирише“, не е ли започнало да гори някъде на нови места ?!
Ще следим състоянието на пазара на метали и ще ви информираме за всичко актуално, което се случва там. 

Ограда от габиони в град Костинброд

Успешен монтаж на ограда от електрозаварени габиони ф4 и поцинковани пана 2000/1200 – ф4.

 Монтаж на ПВЦ врати:

 • еднокрила врата 1000/1800
 • двукрила врата 2000/1800 х2

Срок на изпълнение: 4 дни
Брой монтажисти: 4

Начин на изпълнение:

 1. Подготвяне на терена.
 2. Монтиране на електрозаварените габиони.
 3. Запълване на габионите с каменна фракция 80/120.
 4. Поставяне на електрозаварени мрежи между габионите.
 5. Монтиране на врарите чрез закрепване към габионите. 

Предлагаме консултация и оглед на обекта, за да ви предложим най-доброто решение.

Стъклопластика – иновативният подход

Стъклопластиката е нов продукт на строителния пазар. Тя е здрава нематалическа арматура от композитни материали. Заменя традиционната арматура, защото е по-лек и изключително здрав материал . Начинът, по който се изработва в различни форми и цветове, както високата устойчивост на външни влияния, го прави подходящ за изработване на всевъзможни по приложение и размер изделия, вариращи от дребни детайли до корабни корпуси.

Фибростъклото се произвежда във вид на прътове със спирална релефност, съставени от стъклени влакна и полимерно свързващо вещество. Стъклените влакна обикновено са изтъкани под формата на плат, а като свързващо вещество се използват термореактивни или термопластични полимери. Техническите й характеристики позволяват да се използва в индустриално-гражданското, промишленото и  пътно строителство за подсилване на всякакви строителни обекти. Тя бива два вида –  лайт (приложим в селскостопанството) и хард (строителството).

   Ниската цена на този армиран полимер успява да се реализира, тъй като, от една страна, разходите за транспорт и разтоварване не са високи, от друга страна, не се образува корозия, което автоматично удължава дългогодишната работа на изделието. Това е възможно, поради факта, че горепосоченият продукт е девет пъти по-лек от металната арматура. 

ПРЕДИМСТВА НА  КОМПОЗИТНАТА АРМАТУРА

Издръжливост на 100%

Стъклопластиковата арматура https://shop.smartmetalgroup.com/stroitelni-materiali/stykloplastikaе два пъти по-издръжлива при натиск на разтягане в сравнение с индикатора на опъване при металната арматура – А 400, когато се говори за същия диаметър. 

Лекота на 80 %

Плътността на стъклопластиковата арматура е 1,9 тн/м3. Това означава, че тя е 1,9 пъти по-тежка от водата и пет пъти по-лека от стоманата. Когато се сравнява съотношението на натиска за разтягане на двете арматури, теглото на стъклопластовата е с девет пъти по-малко от това на стоманената. 

Икономичност

Използването на стъклопластова арматура може да намали разходите за строителни материали. Съкращаването на бюджета се постига чрез използването на неметални конструкции с по-малък диаметър в сравнение с употребата при металните такива https://shop.smartmetalgroup.com/.

Не се поддава под влиянието на корозия и гниене

Стъклопластовата араматура, разбира се, не подлежи на корозивни процеси и не причинява разрушение на бетона. Освен това той практически не променя механичните си свойства в агресивна среда под въздействието на киселини, химически състав и соли.

Не загубва свойствата си при много ниски температури

Композитната арматура може да се използва при различни температури в диапазона от -70 до + 100 градуса. При това не променя своите техническо-експлоатационни характеристики.

Ниска топлопроводимост

Топлопроводимостта при тази арматура е сто пъти по-ниска в сравнение с металната. Тя практически не може да бъде топлопроводник. Съответно тя не може да се представи като  “Студен мост” и значително намалява топлинните загуби.  

КОЕФИЦИЕНТЪТ НА ​​ТОПЛИННОТО РАЗШИРЕНИЕ Е СЪЩОТО КАТО ПРИ БЕТОНА

Това елиминира разкъсванията на арматурата и напукванията в бетонния слой под въздействието на температурните промени. 

ДИЕЛЕКТРИК. РАДИОПРОЗРАЧНА. МАГНИТО ИНЕРТНА

Стъклопластовата арматура https://shop.smartmetalgroup.com/stroitelni-materiali/stykloplastikaне провежда електричество и не натрупва статична енергия. Пропуска радиовълни. Промяната в свойствата й под въздействието на електромагнитни полета е изключена. 

ДЪЛГОТРАЙНА И ЕКОЛОГИЧНА

Неметалната арматура увеличава експлоатационния живот на конструкциите с 2-3 пъти повече в сравнение с металната такава особено когато е под агресивно външно влияние.  Това означава, че се спестяват средства, тъй като не са необходими скъпи ремонтни дейности. Прогнозирана издръжливост – не по -малко от 80 години.

ДЪЛЖИНА 

По желание на клиента и изискването на проекта, той може да бъде изработен с всякаква дължина.

СРАВНИТЕЛЕН АНАЛИЗ НА МЕТАЛНАТА И БАЗАЛТОВАТА АРМАТУРА

Характеристики Метална арматура Композитна арматура
Материал Стомана Полимер
Модул на еластичност 200’000 (МПа) 55’000 (МПа)
Издръжливост на опън 390     (МПа) 1300    (МПа)
Относително удължение 25% 2.2%
Коефициент на топлопроводимост λ= 46 W/m.K λ= 0,35 W/m.K
Коефициент на линейно разширение,ax-10-15/0C 13-15 9-12
Плътност 7,8т/м³ 1,9 т/м³
Корозионна устойчивост Корозира Неръждаем  
Коефициент на линейно разширение 13-15 9-12  
Топлопроводимост Топлопроводим Не е топлопроводим  
Електропроводимост Електропроводим Непроводим изолатор  
Профили в производство 6-80 4-20  
Дължина 6-12м В зависимост от заявката  
Живот Ограничен до строителните норми Не по малко от 80 години  
 

 

 

Сравнение по физико-механични свойства

 

 

 

 

6 AIII

8 AIII

10 AIII

12 AIII

14 AIII

16 AIII

18 AIII

20 AIII

4 AKC

6 AKC

7 AKC

8 AKC

10 AKC

12 AKC

14 AKC

16 AKC

 
 

 

 

 

Тегло(кг)

6 А-III — 0,222

8 А- III – 0,395

10 A-III – 0,617

12 А-III – 0,888

14 А- III – 1,21

16 А- III – 1,58

18 А- III – 2,0

20 А- III – 2,47

4 АКС – 0,02

6 АКС – 0,05

7 АКС – 0,07

8 АКС – 0,08

10 АКС – 0,12

12 АКС – 0,20

14 АКС – 0,26

16 АКС – 0,35

 

Таблица за замяна на стоманена арматура клас AIII на стъклопластикова АСП

Арматура от стомана клас А-III (А400С)     Арматура композитна (АСП)
Марка Тегло 1 л.м.кг Кол-во на метър в тон Замяна Тегло 1 л.м.кг Кол-во на метър в тон
6 АIII 0,22 4503 АСП-4 0,02 50000
8 AIII 0,395 2530 АСП-6 0,05 20000
10 AIII 0,62 1620 АСП-7 0,06 16650
12 AIII 0,89 1126 АСП-8 0,07 14280
14 AIII 1,21 826 АСП-10 0,12 8330
16 AIII 1,58 633 АСП-12 0,20 5000
18 AIII 2.00 500 АСП-14 0,26 3840
20 AIII 2,47 405 АСП-16 0,35

ЛЪЖИ ЗА ФИТИНГИТЕ ОТ СТЪКЛЕНИ ВЛАКНА 

 Армировката от фибростъкло е сравнително нов материал. Много компании, произвеждащи го, не предоставят информация за качеството на този продукт, затова купувачът не разполага с обстойна информация относно качествата на стъклопластиката.

По отношение на добавките, които повишават здравината на армировката от фибростъкло и променят цвета, т.н. свързващи вещества, невлияещи по никакъв начин на якостните характеристики. Единственият плюс на пигментираните фитинги е естетическият им вид.

 Има добавки под формата на наноструктури, които повишават здравината на армировката, но не влияят по никакъв начин на цвета. Тези добавки се използват в Русия от 2 фабрики, принадлежащи на концерна RUSNANO,  тези добавки не се продават.

Факт е, че пигментите са различни:

 • органични;
 • неорганични;
 • активен или неутрален;
 • и др.

 

Подпорна стена от габиони с. Лобош

Изграждане на подпорна стена от плетени габиони (200/100/50)                в село Лобош

 • Срок на изпълнение: 2 дни
 • Брой монтажисти: 4
 • Вид габиони: плетени
 • Дължина на стената: 16 м.
 • Височина на стената: 2.5 м.

Плетените габиони са решение, което може да ни спаси от много проблеми в двора и градината. Те са един от най-удачните избори за:

 • Изграждане на подпорни стени
 • Укрепване на склонове
 • Терасирането на дворове

Начин на изпълнение:

 1. Подготвяне на терена.
 2. Монтиране на габионите.
 3. Запълване на габионите с каменна фракция 80/120.

За да откриете и вашето решение за укрепването на двора и градината, посетете нашия онлайн магазин.

Ограда от габиони и поцинковани колчета в гр. София (до ИКЕА)

Монтаж на електрозаварени габиони ф4 с поцинковани колчета 50/50 в гр. София (до ИКЕА)

 • Срок на изпълнение: 5 дни
 • Брой монтажисти: 4

Начин на изпълнение:

 1. Подготвяне на терена.
 2. Поставяне на поцинкованите колчета и циментиране на основата им. 
 3. Монтиране на електрозаварените габиони.
 4. Запълване на габионите с каменна фракция 80/120.

 

Поръчайте от нас  различни видове електрозаварени габиони на достъпна цена.

Монтаж на плетени габиони с.Дрен

Успешно завършен монтаж на подпорна стена от плетени габиони (200/100/50) в с.Дрен

 • Срок на изпълнение: 6 дни
 • Брой монтажисти: 4
 • Вид габиони: плетени габиони
 • Тип терен: наклонен терен
 • Вид обект: подпорна стена
 • Цел на обекта: подпора, избягване на свличане и пропадане на терена

Конструкциите от габиони са много издръжливи с възможност за изпълнение на сложни пространствени решения. Поради дренажните си качества габионите са изключително подходящи за подпорни стени, а монтажът им е бърз и лесен. 

Начин на изпълнение:

 1. Подготвяне на терена.
 2. Монтиране на габионите.
 3. Запълване на габионите с каменна фракция 80/120.

За да откриете и вашето решение за укрепването на двора и градината, посетете нашия онлайн магазин. 

Биокамина или най-новата система у дома

Биокамините са кулминацията в модерната отоплителна система. Притежаващи изискан, ненатрапчив и стилен дизайн, съчетаващ се с различните интериорни оформления, заявяват своята позиция в актуалния пазар.

Въпросните могат да се използват както за отопление, така и за придаване на уютна атмосфера в дома. Поради тази причина са спечелили висока популярност сред потребителите. Друг ключов фактор, влияещ на купувачите е, че не се изисква комин при поставянето им – това води до редуциране на разходите, времето за монтаж и хигиенната поддръжка.

Биокамините могат да се поставят в малки и големи градски жилища, разбира се, и в селски такива. Срещат се монтажи във вили, къщи за гости, спа центрове, летни градини и прочее. Могат да се използват и наместват навсякъде, тъй като не е необходима връзка с електрическа мрежа или друг вид кабелна връзка.

Защо да предпочетем биокамина за отопление?

Ако се има предвид замърсяването на въздуха, биокамините отделят минимално количество въглероден диоксид. Също не се долавят остатъчни натрапчиви аромати. Захранването на резервоара се осъществява чрез биогориво, наречено БИОЕТАНОЛ. Този продукт е широко разпространен в страните с висок стандарт на живот. Използва се като алтернативен източник на енергия. Придобива се от естествената ферментация на някои растения – захарно цвекло, картофи и подобни продукти, съдържащи голямо количество захари и скорбяла. Следователно сместа се дестилира и дехидратира. Биоетанолът е подложен на тройна ректификация с цел химическа чистота. Последната е задължителна, за да се получи смес с чистота от около 95 %. Така при горенето се отделят водни пари и въглероден диоксид в малки количества.

Производството на това устройство не изисква специални умения. Необходими са метали (метална кутия и решетка), топлоустойчиво стъкло, силиконов уплътнител и гориво. Разбира се, колкото по-качествени са материалите, толкова по-висока ще бъде цената на биокамината.

ЧЗВ или какво трябва да знаете за биокамините?

В съзнанието на купувача изникват разнотипни въпроси. Един от тях е “Безопасна ли е биокамината?”.

Отговорът на този въпрос е ДА! Горивната камера се изработва от висококачествена неръждаема стомана, която издържа на високи температури. Освен това разполага и със система от сензори за контрол на горивото. Така се контролира и регулира височината на пламъка.

Друг въпрос: “Наистина ли биокамините отопляват?

Отговорът на този въпрос отново е ДА! Температурата в пространството се покачва по-бързо, тъй като се използва чисто гориво. НО за отоплението на цял апартамент или къща, е нужно да се използват две или повече камини (зависи от квадратурата) или друг вид отоплителна система.

Нека продължим с въпросите. Често срещан такъв е “Трудно ли се почистват?

НЕ! За разлика от обикновените камини биокамините нямат сажди, пепел и прах. Затова е препоръчително да се почистват макар и рядко, за да изглеждат естетически добре.

Биокамината е много лесна за инсталиране и непретенциозна в експлоатацията. За това лесно може да сменя местоположението си (от една стая в друга). Единствената грижа, която трябва да се поеме е да се почиства праха и да се зарежда горивото. Дизайнът е ненатрапчив и съчетаващ се с различните вътрешни оформления на сградите. Тези модерни устройства могат да се украсят с декоративни керамични дръвца, камъни и други.

Бързото налагане на пазара е предизвикано от желанието и стремежа на хората за опазване на околната среда и горите, без това да отнема уюта на огъня от дома.

Видове биокамини за отопление

 • стенни;
 • стоящи;
 • двустранни (с две лица);
 • ъглови (за вграждане);
 • външни ( за градини).

Налично е разнообразие в изработката, външния дизайн и приложението на биокамините. Цените започват от около 200-300 лв. и зависят от стойността на използваните суровини. Закупуването на такова устройство улеснява живота. Затоплянето на помещението се случва по-бързо и температурата се запазва за дълъг период от време. Инвестирайки в подобна камина, вие внасяте уют и топлина в домовете си. И не на последно място, демонстрирате загрижеността си към природата, тъй като я опазвате.