Как да монтираме габиони сами?

Как да монтираме габиони сами?

Монтирането на габиони е напълно по силите на всеки. Нужно ви е само желание за работа и избран от вас габион от Смарт Метал Груп. Ако сте един от тези ентусиасти, значи сте на правилното място, защото в монтажа на габиони странно е само името.

Стъпка 1 – Подгответе основата

Първото и най-важно нещо, което трябва да знаете, е къде искате да поставите вашата конструкция от габиони. Изисква се предварителна подготовка на избраното място. В случай, че почвата върху която искате да поставите съоръжението е мека или пък земята е под наклон, трябва да положите известни усилия преди да поставите габиона на това място. Почистете земната основа и добре я уплътнете и укрепете, за да сте сигурни, че почвата няма да поддаде под тежестта на габиона. Освен това е от изключителна важност да положите габиона върху строго хоризонтална повърхност ако искате вашата конструкция от габиони да е вертикална и да не се наклони с времето.

Стъпка 2 – Сглобете габиона

Ако вече знаете къде искате да монтирате вашия габион, остава само да сглобите неговата конструкция. За целта не са ви нужни никакви инструменти, а само чифт ръце. Това, което трябва да знаете при монтажа на габиони е как да сглобите самата клетка. За монтажа на габионната конструкция е нужно да използвате спиралите от комплекта с габиони, които сте получили. И така, това което ви остава е да се захванете със самото сглобяване, а то не е нищо друго освен да усучете тази спирала между две габионни решетки. Все едно пришивате краищата на решетката, така че да оформите клетката. Ако ви е трудно да си го представите, можете да изгледате видеото по-долу.

Стъпка 3 – Запълнете с камъни

Поставете вече сглобеният от вас габион на избраното място, а след това го запълнете. В една такава клетка можете да поставите всичко, зависи с каква цел ще конструирате габиона. Тук е мястото да използвате другите телчета в комплекта. Обтегачите са тези кукички, които трябва да закачите между две успоредни страни на габиона, когато започнете да запълвате габиона. Обтегачите не позволяват на решетката да се раздуе и да развали формата на габиона. Допълнителното укрепване се прави на равномерни разстояния по дължина и във височина. Когато габионната конструкция е с по-големи размери, се налага да използвате и т.н диафрагма. Диафрагмата представлява допълнителна решетка, която се монтира вътре в конструкцията на габиона и се застопорява по същия начин, както и другите ръбове на габиона – отново усуквате спиралата между диафрагмата и външната стена на габиона.

И ако все още имате въпроси относно монтирането на габиони, екипът на Смарт Метал Груп е на разположение.

И не забравяйте: първо клетката, после камъните!

Автор: Станка Йорданова

Вижте страницата на друг език: English Russian