МОНТАЖ НА ГЕОКЛЕТКИ

разтворени геоклетки

Какво представлява Геоклетката и кога се използва?

Геоклетка  е  геосинтетичен материал, способен надеждно да фиксира инертни материали (почва, бетон, кварцов пясък). Георешетъчните сегменти са леки. Те са лесни за транспортиране, а малки площи дори могат да бъдат премествани ръчно.

Защо е полезно да се използват геоклетки  при подсилване на скосявания и склонове?

Основната причина, поради която е подходяща и целесъобразна за използване, се обяснява с факта, че те се състоят от геосинтетичен високоякостен материал, който не гние. Изработен е от суров полипропилен и полиестери. Прилича на пчелна пита, свързана помежду си в клетъчна тъкан. Височината на геоклетките може да бъде различна, в зависимост от сложността на наклона или наклона и задачата. Структурата на геотекстила осигурява добри филтриращи свойства. Поради оптималната комбинация от техните характеристики, геотекстилът, в допълнение към традиционните приложения в пътни, дренажни и антиерозионни конструкции, се използва широко при изграждането на покриви, основи, дренажи, управление на земите и др.

монтажни дейности с геоклетки за укрепване на корито на река
подготвени геоклетки

Широка гама от стандартни размери геоклетки ви позволява ефективно да решавате проблемите на пътното строителство и подобряването на земята при различни условия:

 • площ на покритие: от 10 до 25 кв.м.
 • дебелина на лентата от 1,1 до 1,8 мм.
 • височина на клетката от 50 до 300 мм.
 • клетъчен диагонал от 15 до 300 mm.
 • работен температурен диапазон от -60 до +60 ºС.
 • цвят на материала – черен.

На повърхността на основата обемната геоклетка е фиксирана с полипропиленови анкери с дължина от 50 до 80 см (в зависимост от коефициента на наклон на основата, състава на почвата и избрания материал за пълнене). Агрегатът се избира в зависимост от местоположението на склона, наличието на близък водоток, климатичните условия и много други фактори.

МОНТАЖ НА  ГЕОКЛЕТКИ

Етап 1. Подготвителен етап

Полагането на геоклетки е процес, който не изисква специални умения и оборудване; може да се нуждаете само от котва или пневматичен телбод. Подготвяме основата, върху която ще бъде положена геоклетка, почистваме я от камъни, растения, отломки и други предмети, които могат да повредят материала и да затруднят монтажа. Следващата стъпка е да се положи нетъкан геотекстил, за да се създаде дренаж върху подготвената повърхност.

Алгоритъмът за подготовка на основата за геоклетка варира в зависимост от спецификата на обекта:

 1. За укрепване на склоновете. След проверка на чертежите за съответствие с геометрията и характеристиките на терена се изгражда подножието на склона. Първо трябва да се запечата. След това слоят георешетка се разточва.
 2. За защита на тръбопроводи. Почвеният насип под тръбопровода, ако е необходимо, допълнително се уплътнява. По него се разстила геотекстил (нетъкан геосинтетичен материал) и геотекстил, които се сливат заедно с паялна лампа.
 3. За носещи конструкции. След приключване на земните работи почвата на строителната площадка допълнително се уплътнява или профилира. Ако е предвидено в проекта, се извършва отводняване. За целта завършената основа е облицована с дорнит и само отгоре е опъната георешетката

 

Етап 2. Инсталация

Обемната геоклетка се полага отгоре надолу. В горната част на ръба на склона поставете фибростъкло или метални анкери, не докрай. Колкото по-стръмен е наклонът, толкова по-дълга трябва да бъде котвата. Разтягаме георешетката по анкерите и я подравняваме по целия периметър на модула. Формата на опъната обемна решетка наподобява правоъгълник. Решетъчните модули трябва да бъдат опънати равномерно и напълно да прилепват към основата, без кухини. За да се фиксира георешетката, котвите трябва да влязат напълно в земята. Модулите Geogrid се закрепват заедно с анкери, или самонарезни винтове, или пневматичен телбод. Поправяме модулите на георешетката в шахматна дъска. За надеждността на закрепването на квадратен метър се използват поне три до четири анкера. След това трябва да се уверите, че модулите са в изправност и да проверите дали всички модули на георешетката са изцяло опънати.

Важно! В зависимост от степента на ъгъла на наклона, височината на клетките на георешетката варира

Таблица 1. Основното условие е стабилна почва

Степен на наклон (наклон) Височина на ребрата, мм
40-45200
30-40150
10-20 100
0-1050 

 

Етап 3. Попълване на геоклетка

При оптимален размер на клетката – 210×210 mm, височината на падане на пълнежния материал трябва да бъде един метър, запълването може да се извърши ръчно или с помощта на кофа технология. Препоръчва се георешетъчните модули да се запълнят с излишък от ръба на склона до основата му. Ако запълните модулите на георешетката с бетон, изсипете го до горния ръб на клетката и го набийте, след което повторете пълненето. Ако напълните с пръст, запълнете клетките на 25 – 45 мм над ръба и натъпчете. Във всеки случай в края на пълненето нивото на пълнене на клетките трябва да съвпада с горния ръб на клетката. 

Защо да изберете нас?

SmartMetalGroup

предлага на своите клиенти монтаж на обемна георешетка  с гарантирано качество и висок професионализъм. За да гарантира комфорта и спокойствието на нашите клиенти, фирмата се придържа към политиката: в случай, че закупите продукт и той не Ви удовлетворява, ние ще го изработим отново или ще ви върнем парите.

SmartMetalGroup

 • е на удобно и комуникативно място
 • ви обслужва личен консултант
 • разполага с широка гама от метали и размери на склад
 • има дългогодишен опит в бранша
 • изпълнява бързо вашите заявки
 • производственият цикъл трае 10 дни
 • правим доставка в рамките и на Европейския съюз

Вижте страницата на друг език: English