ПЕЛЕТИ

ПЕЛЕТИ:КАКВО Е ТОВА ? 

Пелети (пелети, пелети, дървесни пелети) цилиндрични гранули, направени от различни биологични отпадъци. Горивните пелети могат да бъдат направени от сено, слама, различни дървесни отпадъци
В чужбина пелетите се използват широко като гориво за автоматизирани котли, както битови, така и промишлени, поради факта, че те имат значителен екологичен компонент, имат калоричност, сравнима с въглищата, и са относително евтини. Пелетите са особено популярни в Дания, Австрия и Швеция. Тези страни също са лидери в производството на оборудване за използване (изгаряне) на пелети.

Основните характеристики на пелетите:

  • диаметър 6-8 mm;
  • дължина 5-70 мм;
  • влажност 7-10%.

ОT KAKВО  СА НАПРАВЕНИ ПЕЛЕТИТЕ ?

За производството на пелети се използват специални преси-гранулатори, които притискат суровината в плътни цилиндрични гранули. Всичко зависи от това какъв вид оборудване е използвано за производството на пелети. И така, горивните пелети могат да бъдат направени от сено, слама, различни дървесни отпадъци.
Също така, качеството на пелетите може да се определи визуално. Те трябва да са приблизително еднакви по размер, с гладко гланцово покритие. Не е много добре, когато в опаковката има много боклук или счупени частици – това показва, че технологията за производство на пелети е била нарушена, те са били притиснати под недостатъчно налягане или влажни по време на съхранението. Висококачествените гранули обикновено са трудни за боядисване в ръце и ако ги хвърлите в чаша вода, те ще се удавят, тъй като имат висока плътност.

КЛАСИФИКАЦИЯ НА ПЕЛЕТИ

Пелетите се произвеждат от всякакви суровини, които съдържат легинов полимер. Суровината за пелети може да бъде дървени стърготини, кора, шперплат, дървени стърготини, чипс, както и селскостопански отпадъци (люспи от семена, слама, тръстика). Най-често срещаните са дървесни пелети. Това се дължи на големите обеми дървесина, които индустрията консумира.

Бели пелети – “премиум”.

Те са направени от дървесни отпадъци без кора. Калоричната стойност на такива пелети достига 17,2 MJ / kg. Съдържанието на пепел е практически нула. Такива пелети съставляват около 95% от всички, които са на пазара днес. Те са подходящи за всички видове котли.

Индустриални

Съдържа дърво с по-ниско качество. Освен дървесни отпадъци, те могат да съдържат кора и негорими частици. Те едва ли се различават от първия тип по калоричност, но съдържанието на пепел е малко по-високо. Когато ги използвате, котелът ще трябва да се почиства по-често.

Агропелети

В райони, където е развито земеделието, производството на пелети става все по-популярно. Използването на слама за производството на горивни пелети е много често, благодарение на което е възможно да се реши проблемът с изхвърлянето на отпадъците от полетата и да се получи евтино гориво. Рапичната слама е отлична за горивни пелети. Поради факта, че тя е цяла отвътре, а не куха, като повечето подобни култури, рапичните пелети имат високо съдържание на калории.

Торфени гранули


Торфените пелети са друг формат за гориво от биомаса. За тяхното производство се използва смлян торф, който предварително се изсушава до 14-16% влага. Торфените пелети са придобили широка популярност в страните на Скандинавския полуостров, където дори големи електроцентрали работят върху тях. Торфените гранули се характеризират с високо съдържание на калории и високо съдържание на пепел, поради което се използват главно за промишлеността.

 

Пелети от промишлеността за отпадъчна хартия

Хартията и картонът имат добри отоплителни стойности. В допълнение, хартиените изделия имат ниска цена, така че могат да се използват за създаване на ефективна отоплителна система. Основната отличителна черта на производството на хартиени пелети е, че не е необходимо да се изсушава

Пелети от люспи от слънчоглед

Слънчогледовата обвивка или обвивката от слънчогледово семе е страничен продукт от производството на слънчогледово масло, който има висок потенциал. Когато се използва методът на горещо пресоване за производството на слънчогледово масло, на изхода остава голямо количество обвивка, което е 11-16% от първоначалната маса.

КАК СЕ ПРАВЯТ ПЕЛЕТИ? 

Процес на производство на пелети
Производството на горивни пелети е доста сложен процес, който изисква стриктно спазване на технологиите. Като цяло производственият цикъл се състои от следните етапи:

– подготовка на суровини;
– сушене;
– пресоване;
– опаковка.

ETAП 1.
ПОДГОТОВКА. На първия етап суровината се натрошава на фина фракция. За това се използват специални трошачки с електрическо задвижване. В резултат се получават натрошени суровини, чийто размер на частиците не надвишава 4 mm.

ETAП 2.
СУШЕНЕ Следващата стъпка е изсушаването на суровината. Обикновено дървесината съдържа около 40% влага. Горният праг за пелетна влага е само 10%. За да се достигне тази стойност, суровината трябва да бъде изсушена. За да направите това, трябва да използвате специално устройство. Това може да бъде барабанна сушилня, пневматична сушилня, аеродинамична сушилня или друго устройство, което може да доставя топлинна енергия на смачканата фракция.

ETAП 3.
ПРЕСАВАНЕ. За това се използва специална машина – преса за пелети, която се захранва от електрически мотор. Това устройство има специален бункер, в който се изсипват дървени стърготини и други отпадъци. Освен това тази суровина влиза в основната част на пресата за пелети – матрицата. Има 2 вида матрица – цилиндрична и плоска. В промишлен мащаб се използва само първият тип матрица. Цилиндричната матрица има много отвори, през които суровината се изтласква под високо налягане. По този начин дървените стърготини, придобиващи цилиндрична форма, се компресират и изтласкват. Пелетите излизат с еднаква дължина, благодарение на ножа за срязване, който е фиксиран на изхода от матрицата.

ETAП 4.

ОПАКОВКА .Тъй като пелетите са насипни суровини, те често се съхраняват в насипно състояние, но това може да повлияе отрицателно на качеството на материала, тъй като той улавя влагата. Затова производителите опаковат и препоръчват да съхранявате гориво в големи големи торби. Най-висококачествените пелети, които можете да закупите, са предварително опаковани от завода в торби от 20 кг. Производството на пелети позволява практически без отпадъци цикъл на националната икономика. В допълнение към решаването на проблема с изхвърлянето на отпадъци, продукцията е висококачествено гориво, което по нищо не отстъпва на въглищата.

ПРЕДИМСТВАТА НА ПЕЛЕТИ

Пелетите имат редица значителни предимства:
1. Това е екологично чиста суровина, която не произвежда повишени емисии на CO₂ в атмосферата.
2. Нисък риск от самозапалване поради факта, че не съдържат спори, прах.
3. Пелетите са по-плътни от дървесината и съдържанието на влага е по-ниско, което осигурява повече топлина от изгарянето на същия обем като дървесината.
4. Благодарение на стандартните размери и течливост става възможно напълно да се автоматизира процесът на отопление.
5. Най-често срещаните видове пелети имат малко отпадъци, което означава, че не е нужно да почиствате котела всеки ден. Според прегледите на тези, които използват това гориво, почистването е необходимо не повече от 1 път на месец.
6. Само на пръв поглед това гориво не изглежда най-достъпното. Всъщност, ако преизчислим количеството топлинна енергия, тогава пелетите ще бъдат най-ефективното гориво в това отношение.
7. Лесно съхранение на суровините – минимална площ и без мирис.
8. Простота и чистота на транспортиране.
9. Висока ефективност на котела в рамките на 96%.

Сравнителна таблица на дървесни пелети с други горива

   ВИД ГОРИВО % СЯРА % ПЕПЕЛ Въглероден диоксид, kg / GJ
Дизелово гориво 0.2 1 78
МАЗУТ 1.2 1.5 78
Природен газ 0 0 57
Въглища 1-3 10-35 60
ПЕЛЕТИ 0,1 0.5-1 0
Пелети от слама 0.2 4 0
Торфени гранули 0 4-20 70
Дървени стърготини 0 1 0

 

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СИ КУПИТЕ ПЕЛЕТИ ОТ SmartMetalGroup

Пелетите са модерно, естествено, екологично и икономично гориво за котли на твърдо гориво. И затова пелетите са идеални за отопление на домове и индустриални съоръжения. Високото качество на пелетите осигурява дълъг експлоатационен живот на котлите и висока ефективност на отопление, като същевременно намалява разходите.

SmartMetalGroup

  • е на удобно и комуникативно място
  • ви обслужва личен консултант
  • разполага с широка гама от метали и размери на склад
  • има дългогодишен опит в бранша
  • изпълнява бързо вашите заявки
  • производственият цикъл трае 10 дни
  • правим доставка в рамките и на Европейския съюз

 

Вижте страницата на друг език: Russian