Приложение и полза от габиона

Най-вероятно сте виждали габиони и преди, но може би не знаете защо се наричат така и откъде идва името им. По дефиниция габионът е метална клетка, метален цилиндър или кутия, която се запълва с камъни, бетон, понякога пясък, почва или друг избран от строителя материал. Габионите намират своето приложение в архитектурата, пътното строителство, ерозионната защита, военните приложения и озеленяването. Най-вероятно сте ги виждали отстрани на подлез или около строителни зони и  водни съоръжения. Габиони са се използвали още преди хиляди години, но изработени от други материали. Тогава те са се срещали главно при изграждането на защитни механизми при военни действия. Сега габионите са изработени от поцинкована стомана, в редки случаи от черна тел, неръждаема тел или са горещо-поцинковани. Поцинкованият тел се използва, за да може те да запазят формата на конструкцията и да осигурят нейната дълготрайност. Съвсем наскоро габионите са направили възход в света на ландшафтния дизайн, както във функционални, така и в естетически приложения.

По-често обаче, габионите се използват със специфична цел. Най-популярното приложение е при създаването на подпорни или декоративни стени в жилища. Тези стени не изискват специални основи или фундаменти и се изграждат директно върху текущата основа, след като всички отломки и/или растителни материали са били премахнати. При изграждането на подобен тип съоръжения, те не се нуждаят от допълнително създадена основа, поради тяхната тежест, пропускливост и способност да се сливат и адаптират към околната среда.

Друго основно приложение за габионите е тяхното използване в задния двор. Габионите се срещат често като материал за изработка за външни мебели (маси, пейки) и дори за заобикалящата среда за вода или пък камини! Габионът може да не отговаря на стила на всеки дом или да не се вмества във всяко пространство, но определено предизвиква вниманието на околните.

При проектирането на един проект от габиони трябва да сме наясно все пак какви стъпки трябва да извървим. За това е най-добре всеки да знае плюсовете и минусите на габионите.

Тогава вече ще решите дали е подходящо за изпълнение във вашия дом или ще намерите друго решение.

  • Естетичност: Габионите имат тенденция към вмъкване в естествената им среда, като им придават естетическа привлекателност.
  • Инсталиране: Когато не се изисква фундамент, тя може да бъде рентабилно решение на проблема с малкото място в задния двор.
  • Издръжливост: Материалите, с които са пълни габионите могат да се избират в зависимост от средата, в която е инсталиран той. Те могат да бъдат екологични или строителни материали, които да паснат най-добре. Опцията за избор на различни възможности осигуряват дълготрайност или страхотен декоративен вид. Освен това изработката от поцинкована стомана, осигурява издръжливост и здравина на металната конструкция.
  • Екологичност: Габионите могат да бъдат пълнени с рециклирани материали като бетон или скали, които са отпадъци от строителни обекти. По същия начин те могат да бъдат запълнени и с естествени материали като слама, трева, камъни или друго.
  • Стил: Не всеки дом е годен за габиони. При някои просто не отива на стила на къщата и обзавеждането. Това е решение, което трябва да бъде взето при решаването на интериора и екстериора на вашия дом. Габионите могат да предадат различни усещания за всеки дом.
  • Размер: Габионите заемат по-голямо пространство, ето защо трябва правилно да се прецени преди тяхното инсталиране. Стандартните габиони започват от размер ширина 50см, като при създаването на поддържаща конструкция, трябва да се има в предвид, че това е минимални размер. При декоративните габиони, без особена цел, те могат да започнат от 10см.
  • Размер на инертния материал: При инсталирането на габиони, трябва да внимавате и при избора на инертен материал или пълнеж. Размерът на клетките на габионите варира от 5х5 см до 10х10 см, ето защо големината на пълнежа трябва да бъде съобразен с отвора, за да не изпада нищо през металната решетка.
  • Неочаквани гости: Малки животни могат да намерят своето място в пролуките между материалите, с които е запълнен габиона. Много често при създаването на конструкции на габиони навън и тяхното запълване с речни или кариерни камъни, създават условия за приютяването на малки животинки, които могат да живеят между пукнатините. Това може да бъде избегнато по няколко начина – с редене на камъните, с добавяне на по-ситен инертен материал във вътрешната част на габиона, с добавяне на пясък, бетон или др.

Използването на габиони е много широко по света и те могат да бъдат използвани за различни функции. Габиони се срещат в проекти от пътното строителство до проекти за озеленяване, от ерозионна защита на брега до изграждането на изкуствени езера и корита на речни басейни. Логично е да се приеме, че във всеки отделен случай или проект ще се използва различен тип габион – по обем, размер, материал, начин на производство. Ето защо най-правилното решение е да се консултирате със специалист, който може да ви съдейства при избора на подходящ вид габион, подходящ пълнеж и да ви помогнем при взимането на решение дали да използвате габиони или не.

Вижте страницата на друг език: English Russian